Thursday, November 20, 2014

Bir değil, iki meselem var.../ Felt cushions

Size şu bir değil iki meselemi anlatmadan önce biraz gerilere gitmem lazım.. Ben fotoğraf çekmeye ve kendi evimde, kendi halimde feci acemice styling yapmaya çalışmaya iki yıl önce falan başladım.. Bu dönemde Avustralya'dan Kara Rosenlund ve Hollanda da çalışan Paulina Arcklin yaptıkları ile her daim rüyalarımı süsleyen iki kadın oldu... İkiside harika fotoğraf çekiyor, ikisinin de rüya gibi evleri var ve o rüya gibi evlerini yaptıkları çalışmalara yansıttıkları için, ortaya muhteşem şeyler çıkıyor.. İkisinin de şu ana kadar yayınladığı her fotoğrafı bıcık bıcık inceledim desem yeridir..

Bu ikiliden Paulina Arcklin'i kendime daha bir yakın hissederim.. Çünkü oda benim gibi beyaz sever, en olmaz denen şeyleri beyaza boyar, ve özellikle de Fas'tan harika otantik objeler toplar.. Hani bu yaştaki bana, çocuklara sordukları gibi büyüyünce ne olmak istersin deseler, hiç düşünmeden Paulina Arcklin derim... 


Yine bir gün Paulina Arcklin'in facebook sayfasında Mesele isimli bir firma için yeni yaptığı bir çalışmayı incelerken ve niye bizde böyle güzel şeyler yok diye hayıflanırken, yeni bir fotoğraf yayınlandı ve altında da Mesele'nin bir Türk firması olduğu yazmasın mı... Hani havalara uçtum desem yeridir...


O günden beri ürünlerini merakla takip ettiğim firmalar arasına katıldı Mesele.. Unutulmaya yüz tutan zanaatlarımızın, kültürel zenginliklerimiz yavaş yavaş onun aracılığı ile bize muhteşem bir dönüş yapmasını keyifle takip ettim.. Ama beni bilirsiniz tüm ürünler arasında yastıklar, özellikle de keçeden yapılanlar gönlümde ayrı bir yer tuttular.. 


Ve işte Sahildeki Ev, yeni balkonunda, yeni bir yıla, bir değil bu iki güzel Mesele yastık ile hazırlanmaya başladı.. Mesele'de semboller çok önemli.. Aldığınız her ürün bir sembol ile bağlantılı ve aslında o an hayatınızda neyi istiyorsanız, onu çekip alıyorsanız.. Benim seçimlerim ateş ve su elementleri oldu. Ateş hem burcumun elementi, hemde çok yakında gireceğim yeni bir yaş döneminde ateşin enerjisine her şeyden çok ihtiyacım var.. Su ise duyguların, dişiliğin ve sezgilerin sembolü..Hayatı akışına bırakmayı her daim bana hatırlatacak bir sembol..  



Bu arada piyasada şu tabaka tabaka satılan keçelerden yapılan ürünleri göre göre, gerçek keçeye dokunma keyfini ve onun o ipeksi halini unutmuşuz.. Bu yastıkları geleneksel ıslak keçe yöntemi ile üreten Mehmet Oğuz Koç'un Ankara Samanpazarı'nda bir keçe atölyesi varmış ve burada eğitimlerde veriyormuş.. Ankara da oturanların bilgisine.. Zamanında geleneksel yöntemlerle Ebru yapmayı öğrenmiştim, keçeyi de öğrenmeyi çok isterdim, deneyen olursa bizimle deneyimlerini paylaşmayı unutmasın lütfen..



Ve işte Sahildeki Ev bu güzel yastıklarla, yavaş yavaş kırmızılanmaya ve yılbaşı havasına girmeye başladı..Sevgili Selen Öztürk'e de bu zarif  jesti için buradan binlerce teşekkürler..

Mesele'nin sayfasına  buradan ulaşabilirsiniz..



Amsterdam based photographer Paulina Arcklin is definitely one of my favorite ladies.. I love her house and her style and I love how she reflects these to her commercial works.. Couple months ago, she worked with a new Turkish company Mesele who is giving a new life to traditional Turkish products and combining them with universal symbols..

So I started to decorate our house for the new year with two Mesele cushions..They are created using traditional felt production methods.. I chose the elements, water and fire symbol for the coming year.. 

You could see the products of Mesele from here...  





11 comments:

  1. evet harikalar ve yerlerine de çook yakışmışlar..ama bence bir yastık için 230.00ytl çok ama çok pahalı...

    ReplyDelete
  2. mesele şu ki; fotoğraflara bayıldım, yeni balkonundan en iyi kareler olmuş, şu meseleye bir göz atayım, sevgiler.

    ReplyDelete
  3. Un rincón encantador y tu gatito, una preciosidad!!
    Besitosss!

    ReplyDelete
  4. Ateş gibiler zaten, hem kışa uygun, hem yeni yıl temasına..Nefisler, güle güle kullan..

    ReplyDelete
  5. Daha dün akşam keçe ile ilgili bir belgesel denk geldi kopamadım.Nasıl yapıldığını gördükçe hayranlığım arttı resmen.Islak keçeydi sanırım adı bir desen yerleştiriyorlar zemine iyice ıslıyorlar sonra üzerine yünleri diziyorlar kaç kat.Sonra yine ıslıyor sarıyor bir hasır kilim gibi birşeyin arasına.Sonra bir makinede buhar verip yünler keçeleşene kadar tutuyoralar.İzledim önce boş boş sonra keçeye çıkan deseni görünce gözler fal taşı gibi açıldı.Şimdi bugün senin evinde bu yastıkları görünce bir tuhaf oldum.Belki dün akşam izlemeseydim bu kadar çekmeyecekti beni.Bilerek bakmak daha başka oluyor.Emeği görüyorsun resmen baktığın yerde.Çok yakışmış yerine.Güle güle kullan Ayşeül Abla.Seçimler yine harika.

    ReplyDelete
  6. Ne harika ürünleri varmış, bayıldım!!!
    Bu arada kırmızılar da sizin balkona pek yakışmış, iyi günlerde keyifle kullanın!!!

    ReplyDelete
  7. Merhaba, ben de evim için diğer şeylerin yanısıra keçe yapımını da inceledim. Öğrenmek isterseniz youtube'da yığınla video var bunun için. Benim bildiğim iki teknik var biri iğne ile diğeri sizin de bahsettiğiniz ıslak teknik. Youtube da ya da google'da felt felting technique diye aratırsanız karşınıza çıkar. Sevgiler.

    ReplyDelete
  8. Çok güzeller Ayşegül,sembollere pek ilgimiz var,çok beğendim..yeni yıl ışıltısı gelmiş bile evine,çok güzeller ..sağlık ve mutluluklar kullanın.

    ReplyDelete
  9. Ne iyi ettinde paylaştın bana ne kadar yakınmış halbuki, Mehmet beyin kursuna keşke fırsatım olsa da gidebilsem neyse şimdilik zor olsada en azından gidip bir görürüm, kırlentlerde çok güzelmiş sembollere bayıldım iyi günlerde kullan.

    ReplyDelete
  10. Mesele @sahildekiev in balkonunu süsleyip , güzellikleriyle bizimle paylaşım Mesele'sidir . Harikasınız Ayşegül Hanım 😊 👍 🌹

    ReplyDelete