Tuesday, June 9, 2015

Çilek şurubu..

Bu sıralar Datça'lı çilekçilerle aram bozuk.. Çilek alıyorum ( bu arada az da almayı bilmem..) aradan 2 gün geçiyor, bakıyorum hepsi erimeye başlamış.. Geçen haftakileri şurup yapmıştım.. Bu hafta da başka bir üreticiden aldım.. Cumartesi aldım, aaa dün bir baktım buzdolabına yine sularını salmaya başlamışlar.. Gece gece yine bir sürü şurup kaynattım yine anlayacağınız... 


Bir yerlerde bulup, bir zamanlar benim bakkal defterlerinden birine yazmışım.. 500 gr, olgun çilek, 250 gr şeker, 1 limonun suyu ve bir bardaktan az su diye.. Tabii her zaman olduğu gibi elimdeki çileğin miktarını bilmediğimden, şekeri daha az olsun istediğimden ben kafama göre takıldım...

Tüm malzemeleri koyup hızlıca bir kaynattıktan sonra, altını iyice kısıp 20- 25 dakika daha ocağın üzerinde bıraktım.. Daha sonra tüm malzemeyi ince tel eleğe döktüm, aşağıdaki kapta şurup soğurken, pişmiş çileklerde iyice sularını bıraksınlar diye öylecene soğuyana kadar bıraktım.. Sonrasında da kavanozlara koyup buzdolabına..

Sıcak saatlerde ben üzerine bol buz ve bir şişe maden suyu koyup içmeyi çok sevdim... Sevgili aynı karışıma kimi zamanlar biraz rom ekledi, o da pek lezzetli bir kokteyl oldu.. Daha hiç denemedim ama sanırım limonatalara eklense yine çok güzel olur gibime geliyor..

Havalar soğuk ve kapalı sizin oralarda biliyorum ama yine de keyifle neşeyle geçsin bu gününüz.. 




Well, as the weather gets hot, I started to make some syrups for cold drinks.. This one is from strawberry.. This one I found in the corner of one of my messy notebooks.. So I dont know who the receipe belongs to.. Just boil 500 grams strawberry, 250 gram sugar, 1 lemon juice and some water less than 1 cup..

After boiling  then let them simmer on the stove for 20-25 minutes.. Use a strainer and refrigirate the syrup..

But as always I didnt know how much strawberry I had and I didnt want to add that much sugar so I played with it as I pleased.. I like the outcome a lot.. I love adding crushed ice and some mineral water on it.. Hubby loved the same receipe with a bit of rum in it..  I didnt try it yet but I believe it will taste so good with lemonade..

Enjoy your day..






10 comments:

  1. Yazın bu tarz limonatalar meyve suları derde derman oluyor. Soğuk soğuk içince coss ediyor resmen.
    Hele önümüzde ramazan var iftarda daha da çok ihtiyacımız olacak.Ellerinize sağlık. Paylaşım için teşekkürler ramazanda kesin denerim.

    ReplyDelete
  2. yazın çok güzel olur çilek şurupları ben daha az şekerli seviyorum ama :-))

    ReplyDelete
  3. Ellerinize sağlık...
    Bu sene çileklerde var bir sorun galiba...
    Pazardan alıp geliyorum ertesi güne erimiş, hatta çürümüş buluyorum :(
    Çok güzel bir değerlendirme yöntemi olmuş...

    ReplyDelete
  4. Ayşegül bayılıyorum sizin yaz mutfağından çıkan içeceklere! Özeniyorum ama bir türlü deneyemedim birçoğunu...Bunu deneyeceğim ;)

    ReplyDelete
  5. It would taste great with a shot of vodka on the rocks too.

    ReplyDelete
  6. Ayşegül bizim çilekler de aynı vaziyette, aldığımız gün tüketmemiz gerekiyor, bu yüzden biz de yarım kilo almaya başladık..bu sene var bir tuhaflık..
    Ben şekerli içecek içemiyorum son birkaç yıldır, buzlu soda içine direkt meyveleri atıyorum, ama görüntü nefis..ellerine sağlık

    ReplyDelete
  7. Cidden çok leziz göründüğü kesin! Hayali bile insana ferahlık getiriyor. :) Afiyet olsun!

    ReplyDelete
  8. görüntüsüne bile vuruldum.
    eline sağlık

    ReplyDelete
  9. Nasıl sevindim bu tarifi görünce. Söylemesi ayıptır benimde elimin ayarı yok dolapta bir dünya çilek su salmaya başlamış bile:)

    ReplyDelete
  10. Henüz yeni denedim tarifi ve çok güzel oldu..Teşekkürler ;)

    ReplyDelete