Monday, August 24, 2015

Şeftalili Cobbler/ Peach Cobbler


Doğrusunu isterseniz ilk kez geçen yaz denediğim sonrasında da sayısız kez yaptığım bu cobbler tarifini uzun zamandır bloğa yazmak istiyordum ama şu ana kadar sadece akşamları yaptığım için hiç fotoğraflama şansım olmadı.. Ama bugün niyetine bindim ve gündüz vakti pişirdim..

Eğer bir gün Sahildeki Ev'e akşam yemeğine yolunuz düşerse, yemek sonunda %90 olasılıkla üzerinde dondurma ile fırından yeni çıkmış bu tatlıyı ikram ederim size.. Biz çok sevdik, ikram ettiklerim çok beğendi, yapımı süper kolay, pek çok cobbler tarifine göre neredeyse hiç yağ yok, ve önceden yapacağınız minimum hazırlıkla, yemek sırasında fırına verebilir, sonra da sıcak ikram edebilirsiniz.. Artık başka ne olsun öyle değil mi??


Tarifi yabancı bir sitede bulmuş ve bulduğum yeri de bir yere kaydetmiştim ama bugün bulamadım ne yazık ki.. Bulursam orjinal kaynağı da eklerim..


Hamuru için gerekenler 1 bardak un, 3/4 bardak şeker, 1 yemek kaşığı kabartma tozu, bir tutam tuz ve bir bardak süt..

Hamuru hazırlamadan önce ufak ufak doğradığınız 4-5 adet irice şeftaliyi, 1 yemek kaşığı limon suyu ve 1/2 bardak şeker ile hızlı ateşte bir taşım kaynatın, sonra üzerine biraz tarçın ekleyebilirsiniz..

Burada verdiklerim orjinal tarifte verilen şeker oranları, ben zaman içinde onları neredeyse yarıya kadar indirdim..

Fırına vereceğim kabın içinde birazcık tereyağ  erittikten sonra krep hamuru kıvamına gelmiş hamuru kaba boşaltıyorum, üzerine de yavaş yavaş şeftalileri diziyorum.. Buradaki en önemli püf noktası kaba döktükten sonra ne hamuru, ne de şeftalileri KESİNLİKLE karıştırmamak..

200 derecelik fırında 40-45 dakika pişirmek yeterli oluyor..


Daha önce de yazdığım gibi ben misafirlerim gelmeden hamur için gerekli kuru malzemeleri kaba koyuyorum, şeftalileri kaynatıp hazırliyorum.. Pişme ve hafif soğuma süresini hesaba katıp bir ara sofradan kalkıp ocağın üstünde kabın dibinde yağ eritirken, kuru malzemeleri bir bardak süt ile hemencecik çırpıyor, sonrasında şeftalileri de ekleyip fırına veriyorum.. Hepi topu 2-3 dakika süren bir şey anlayacağınız.. Sonrasında sıcak sıcak masaya getirdiğim tatlıyı üzerinde dondurma ile servis ediyorum..

Ben geçen yazdan derin dondurucuya bol bol şeftali atmıştım, bütün kış yetti bana ama elmalı deneyenler olmuş, o da çok lezzetliymiş duyurulur..  


If you ever come to our house for dinner possibility of me, serving you, this peach cobbler after dinner is very high..Its very easy to make, very delicious and with a few preparations beforehand, I am baking it during the meal and serve it hot with some ice cream on top..


Melt tiny piece of butter in the baking dish.. Combine 1 cup flour, 3/4 cup sugar, 1 table spoon baking powder, a pinch of salt and 1 cup of milk and pour over the butter but do not stir..

In the meantime boil over high heat 4-5 sliced peaches, 1 table spoon lemon juice and 1/2 cup sugar then add some cinnamon if you want.. Pour it over the batter but do NOT stir..

Bake at 200 degrees for 40-45 minutes..




21 comments:

  1. Harika gözüküyor benim şeftalilerim geçe kaldılar olunca hemen deneyeceğim sevgiler...

    ReplyDelete
  2. Pek lezzetli göründüğü kesin! Çokta tok tutar gibi geliyor. Ellerine sağlık. :)

    ReplyDelete
  3. denemeye deger. seviyorum meyveli tatlilari:) ellerine saglik aysegül:)
    sevgiler

    ReplyDelete
  4. I love this desert too, but I add a little wine to the peaches when I heat them.

    ReplyDelete
  5. Her zamanki gibi harika fotoğraflar. Bir şey danışmak istiyorum. Fotoğraflarınızda beyaz ayarını nasıl yapıyorsunuz? Bende genellikle gri çıkıyorlar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Öncelikle ışığın benim evimde en iyi olduğu sabah saatlerinde çekim yapmaya çalışıyorum sonrada gerekirse biraz fazlaca + pozlama yapıyorum.. White balance ile çok oynamadım, daha önce uğraştığımda nedense çok iyi sonuç alamadım..

      Delete
    2. Evet, çekim saatler önemli. Teşekkürler bilgi için!

      Delete
  6. Şeftaliyi kaynatınca biraz çok suyu çıktı,o suyu ne yaptınız😄ben yarısını üstüne döktüm yarısını da meyve suyu olarak içiyim bari dedim😂Yani olan yine bana oldu,pişince de meyveli nasıl olsa diye yarısı yerim😔😔en iyisi bu tatlı işine hiç bulaşmamak☺️💕💕💕şuan fırında benimki🙏

    ReplyDelete
  7. Ben dün akşam denedim! Kalabalık olmadığımız için Verdiğiniz ölçülerin yarısını Yaptım ama pişmanım...Keşke tam Ölçü yapıp doya doya yeseymişiz 😄😄 ben soğuduktan sonra daha da çok sevdim! Ama favorim " en kolay Çilekli kek" tarifinizin şeftalilisi oldu! Teşekkürler tarif için sevgi ve huzurla kalın...

    ReplyDelete
  8. Bu harika yaz tadlarının sunumu da önemli tabii ki. Ellerinize sağlık Ayşegül Hanım.

    ReplyDelete
  9. Tarifte "1 yemek kaşığı kabartma tozu" yazmışsınız. Belki bu şekilde uygulayanlar olur, emekleri boşa gitmesin.
    Sevgilerimle
    Ebru

    ReplyDelete
    Replies
    1. doğru ama bir yemek kaşığı kabartma tozu kullanılıyor..

      Delete
  10. Şeftali en sevdiğim meyve diyebiliim ve şeftali ile pişen her şey kabulüm, nefis gözüküyor, ellerine sağlık!

    ReplyDelete
  11. Sizin bloğunuz terapi gibi geliyor bana ne görsem yapmak istiyorum ama yapılanı zevkli bir şekilde sunmak ayrı bir olay. Şeftali aşkına bu tatlıyı büyük olasılıkla bu akşam yapacağım ama şeftalileri derin dondurucuda nasıl donduruyorsunuz onu merak ettim. Bütün olarak mı? Bir de o fotografta gözüken uskumru poster mi? Elinize sağlık bir şeftali delisi olarak çok sevdim bu tarifi.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kabuklarını soyup, doğruyaorum sonra torbalara koyup kaldırıyorum derin dondurucuya..Şimdiden afiyet olsun size:)) Bu arada arkadaki uskumru İkea'dan aldığım bir tepsi...

      Delete
    2. :) Dikkatli bakınca bile tepsi olduğunu anlayamadım. Benim yorumlar ikişer ikişer çıkıyor nedense. :) Bu arada yaptım tatlıyı şu anda fırında.

      Delete
  13. merhaba balkonunuzdaki beyaz ahsap masa takimini su sumbulu rattan koltuklarinizi cok begeniuorum nerden aldiginizi sorsam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beyaz masa Tchibo'dan, rattan koltuklar ise Mudo'dan..

      Delete