Friday, January 8, 2016

Soğuk günler için..

Yılbaşı civarı o feci soğuk günler oldu ya, işte o zaman denemiştim bu sıcak şarap tarifini.. Bir kaç yıl önce yabancı bir dergide görüp, tarifi telefonuma çekmiştim.. O zamandan beri duruyordu, denenecekler dosyasında... Datça'da soğuk gün sayısı çok azdır ama, işte o havalarda içmeyi sevdiğimiz bir içkidir sıcak şarap.. En keyiflisi de termos bardaklara doldurup, deniz kıyısında, dalgaları seyrede seyrede içmesidir.. Yanında bir de kestane varsa tam dört dörtlük olur..Hep yaptığımız tarife ise buradan ulaşabilirsiniz..



Bu tarifte benim dikkatimi çeken, çok bilinen kırmızı şarabın aksine, beyaz şarap ile yapılması ve içine taze sıkılmış portakal suyu eklenmesiydi.. Malzemeler şöyle..
  • 1 litre sek beyaz şarap,
  • 2 çorba kaşığı şeker
  • 2 adet yıldız anason
  • 2 adet karanfil
  • 1 tarçın çubuğu
  • Çeyrek limonun ince alınmış kabuğu
  • 100 ml taze portakal suyu
  • Kalın bir dilim soyulmuş taze zencefil
Orta ateşte şarabı yavaşça ısıttıktan sonra, tüm malzemeleri içine atın ve 20 dakika daha hafif ateşte tutun.  Daha sonra ateşten alıp, sıcak şarabın üzerini kapatarak yarım saat kadar bekletin.. Eğer soğumuşsa tekrar hafif ateşte ısıtabilirsiniz..



Ben sıcak şarabın bol baharatlı halini sevdiğim için anasonu da, karanfili de, tarçını da daha bol bol kullandım.. Sonuç kırmızı şarapla yapılana göre oldukça farklıydı.. Bir tek bana biraz fazla ekşi geldi.. Aslında içeceklerde tatlıyla çok aram yoktur ama bana bile ekşi geldi..Bir dahaki sefere limon kabuğunu azaltıp, şekerini biraz daha arttırırsam çok daha iyi olacak gibime geliyor.. Ama farklı bir tarif olarak burada dursun istedim...



Here is a different gluhwein receipe for cold winter days.. We always make it with red wine so this one was quite different.. 

  • 1 liter dry white wine
  • 2 tbsp of sugar
  • 2 star anise
  • 3 cloves
  • 1 cinnamon stick
  • peel of 1/4 of an unwaxed lemon
  • peeled thick slice of ginger
  • 100 ml fresh orange juice..
Heat the wine in medium fire than add all the ingredients and let it simmer for 20 minutes. Later cover it and wait for another half an hour.. If it is not warm enough for you, re heat again in low heat..



As I love the taste of spices in gluhwein I added more of anise, cloves and cinnamon.. I found this receipe in an old magazine but to tell you the truth the outcme was a bit sour for my taste.. So next time I will definitely decrease lemon peels and increase the sugar.



2 comments:

  1. anason tadını sevmiyorum. o yüzden ben anasonsuz olarak deneyeceğim.
    güzel olur herhalde. diğerleri oldukça hoş malzemeler çünkü..

    ReplyDelete
  2. Anasonu çok seviyorum, hem şekli olarak hem de tadı olarak ancak bu zamana kadar Türkiye'de hiç rastlamadım. Nereden satılıyor acaba? sevgiler

    ReplyDelete