Thursday, June 5, 2014

Etnik Dokumalar..


Dün yatak odasında çarşafları değiştirirken, yatağın altında İstanbul'daki evden getirdiğim çeşit çeşit dokumaları, elişlerini gördüm.. Hepsini yaptığım seyahatlerden özenle toplamıştım.. Ama o zamanlar İstanbul'daki evim sarılar, bordolar ve ahşap tonlarındaydı.. Hepsi orası için seçilerek alınmıştı. Buraya gelip mavi beyaz bir evde yaşamaya başlayınca, çoğu artık bu eve uymamaya başladı. Ama ara ara onları çıkartıp seviyorum, özlem gideriyorum.. Söz size de göstereceğim yavaş yavaş hepsini..

İşte Semerkant'tan aldığım bir suzeni..Üzerindeki kuşları çok seviyorum..




I have collected so many ethnic and hand made fabrics thruout my travels over the years.. While we were living in İstanbul, our house was decorated with yellows, maroons and dark wood.. So I picked most of them in line with those color scheme, and when we moved here to a blue and white house, they become rather obsolete.. But I  from time to time I love looking at them and here is a suzeni piece I brought from Semerkant. I love the birds on it..





Son yıllarda dekorasyonda da kullanılmaya başlanan suzeni örtülerin ana vatanı Özbekistan.. Deyim yerindeyse yer gök onlarla dolu orada ama nedense o zaman çok fazla fotoğraflarını çekmemişim...

Uzbekistan is the place to find all kinds of suzenis. They are everywhere.. Unfortunately I didnt take many photos of them but here are couple from my camera..





12 comments:

  1. Merhaba,

    Ben de gittiğim yerlerden muhakkak o kültüre ait, kumaş, dokuma, el işi satın almaya, bunları öğrenip kendim uygulamaya bayılıyorum... Sizin yazınızı okuyunca bundan böyle abartmama kararı aldım :)) Gün gelir de yatak altında beklemeye mahkum olmasınlar sonra :))

    Sevgiler

    ReplyDelete
  2. Bu eve de çok yakışmış özellikle kışın sıcak rengiyle ortama nasıl güzel bir enerji yayar değil mi?

    ReplyDelete
  3. Nilgün ablaya katılıyorum, içindeki maviler ile şu anki dekorasyonunuza hiç ters düşmemiş, belki duvarda belki bir koltuk üstünde çok güzel durabilir, el dokumalarını ben de çok seviyorum

    ReplyDelete
  4. Merhaba;
    Bu örtüleri hep severdim ben ve şimdilerde dekorasyonda çok sık tercih ediliyor. Özbekistana gitmek için bu örtülerin anavatanı olması yeterli bir sebep bana kalırsa:) Beyazlı örtüye bayıldım, o kadar güzel ki. Elbette sizin tercih ettiğiniz kuşlu model de çok güzel, odanıza çok yakışmış. Zevkinize hayran olmamak elde değil. Benim de evimde olmasını istediğim şeylerin başında geliyor bu suzeni masa örtüleri ve yatak örtüleri. Güle güle mutlulukla kullanın. Harika bir hatıra Semerkant'dan. Ben de gittiğim yerlerden yöresel şeyler almayı seviyorum kumaşlar, örtüler, tabaklar...
    Sevgilerimle

    ReplyDelete
  5. çok yakıştığını düşünüyorum. farklılık katmış.

    ReplyDelete
  6. Çok şık hoş ve otantik..

    ReplyDelete
  7. Bende de bir kilim var, yağcı bedir diyorlar pek anlamam. Kırmızılı morlu bir kilim, aslında yer-zemin beyaz olsa çok güzel durur ama meşe rengi parkede kendini göstermiyor. Kaldırdım bende. Bir odanın yer rengini beyaza boyamaya cesaret edebilirsem yayacağım. Seniz bezler çok güzelmiş.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emel selam,
      Yağcıbedir Balıkesir yöresinde dokunan bir halı, favorilerimden..bende de 2 adet mevcut, gözüm gibi bakıyorum..
      Bence zemine bakmaksızın kullan derim..çünkü el dokuması halılar üzerilerine basıldıkça düğümleri sağlamlaşır ve renkleri daha parlak ve güzel bir hal alır..
      Sevgiler

      Delete
  8. merhaba,
    suzeni el işini dün tv den öğrendim bayılırım el emeği her şeye.sizin ki de bir harika çok zevkli siniz bence evinize de çok yakışmış.

    ReplyDelete
  9. Ayşegül selam,
    Benim suzaniler hakkındaki fikrimi biliyorsundur -bununla ilgili bir post yayınlamıştım- bayılırım..aslında kat, suzani, Türk desenleri, vs..etnik olan her deseni seviyorum..
    Bu örtü evine hiç te ters düşmemiş bence, salondaki kanapelere nefis bir şal olabilir kışın..
    Sevgiler

    ReplyDelete
  10. Ben odamo degistirecegim ve sizin evinizden de esinleniyorum ama etnik desenlerede yer vermek istiyorum odamda. Siz simdi yakismadi deyince bende korktum bir. Oysa ben sizin evinizin tarziyla etnik desenleri formlari cok yakistiriyorum acaba yanlis bi is mi yaparim boyle dekore etsem:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olur aslında siz bakmayın bana.. Ben burada renkleri biraz koyu olmasından rahatsızdım..Sevgiler..

      Delete