Wednesday, May 21, 2014

Yörük Gelin'den...

Çoktan torun torbaya karıştı dediler bilenler... Evlendiğinde 13 yaşındaydı dediler.. 13 yaşın hayallerini, umutlarını, korkularını belkide hep bu sandığın içine koymuştu.. Üzülürdü her halde çeyiz sandığının gittiğini bilse ama uzun zamandır alzheimer dünyasında yaşıyor dediler..  Ben kendi payıma, kendi kendime sandığına çok iyi bakacağıma söz verdim.. Ve işte 1950'li yılların başından kalma bu yörük çeyiz sandığı bizim evde yepyeni bir hayata başladı.. Umarım sahibinin hikayesini uzun yıllar anlatmaya devam edecek..



This bridal chest from the early 1950's came to our house last week.. I love adding used pieces of furniture to my home but what is fascinating this time is that I kind of know the story of this chest.. It belongs to a nomad bride who was just 13 years old when she got married.. She has kids and lots of grand kids and now unfortunately lives in the world of alzheimer...She would be probably sad, if she had known that her bridal chest is moved to another house, but I promised to take good care of it and hopefully tell her story in the years to come..











18 comments:

  1. çok güzel bir sandık... ve anlaşılan çok da özel! doğru ellerde olduğu için ne mutlu. Bu arada size nasıl ulaştığını da merak ettim?

    ReplyDelete
  2. How beautiful!It could be in a museum!AriadnefromGreece!

    ReplyDelete
  3. Eskiye önem ve değer verilmesini çok seviyorum. Özellikle de biri için özel olan bir eşyanın yaşatılmasına saygı gösterilmesine. Sizin elinizde olduğu için çok çok mutlu oldum. Çok şey görmüş olan o sandık, sizin evinizde çok çok mutluluk görsün.

    Sevgiler..

    ReplyDelete
  4. çok şanslı olmalısınız bu özel sandığa sahip olmayı herkes ister

    ReplyDelete
  5. harika görünüyor.. yazınız da bir romanın başlangıcı gibi olmuş, devamı olsa da okusam keşke dedim birden

    ReplyDelete
  6. Ne mutlu o çeyiz sandığına ki, sizin gibi kadir kıymet bilen ellere düşmüş... Her varlığın böyle şanslı olması dileğiyle sevgiler, Sema:)

    ReplyDelete
  7. Hikayesi olan eşyalar benim için çok daha değerli. O sandık da şanslıymış ki sizin gibi birinin eline geçmiş.

    ReplyDelete
  8. sevgili komşum, bu sandık ve öyküsü çok şanslı seni buldukları için, yaşanmışlıklarının kattığı değer ile bir öyküsü olan eşyaları çok çok özel buluyorum, ben de evimdeki eşyaları yavaş yavaş hikayesi olan eşyalara dönüştürüyorum nicedir. yaşanmışlıkların şahididir nesneler, tanıklıkları ve kısa da olsa bildiğimiz öyküleri ile evlerimizde yaşamaya devam ederler. bir antikacıya gidip eşya satın alıp ev döşemeyi değil, bir şekilde bizi bulan eşyalar olsun istiyorum, bizi buldukların da öyküleri de yadigar geliyor, ben emanet alıp benle bir yaşayıp ve benden sonra da ömürlerini devam ettirecekleri insanlara ulaşsınlar isterim... öyküsünü biraz daha fazla anlatır mısın? sevgiler.

    ReplyDelete
  9. öykünüzde sandıkta bir harika, ona gözünüz gibi bakacağınıza eminim doğru ellerde :)))

    ReplyDelete
  10. sandık çok güzel ve ne şanslı ki sizin evdeki yerini almış. favorimdir hikayesi olan eşyalar. güzel günlerde, keyifle kullanın.
    kucak dolusu sevgiler sahildeki ev halkına:))

    ReplyDelete
  11. daha çok uzun zaman da güzel hikayeler anlatacak gibi duruyor,ne mutlu kıymet bilen ellerde.

    ReplyDelete
  12. Ben de de 2 tane var. Biri annemin biri de eski ev sahibimizin bulgaristan dan gelme.
    sevgiler

    ReplyDelete
  13. ne güzeller bır yörük olarak gurur duydum .

    ReplyDelete
  14. Ben de güzelliği dillere destan Yörük Ayşe'nin torununun torunuyum. Bu sandıklardan babaannemin evinde vardı. Vefat edince ben aldım,
    Gözüm gibi bakıyorum:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oradan oraya gezerken bu yazıya ve bu yoruma denk geldim. Ve gülümseyerek okudum. Ben de bir başka "Yörük Ayşe"nin torunuyum. :)
      Bu sandığa içim gitti. Açıkçası ben hiç sandık görmedim Ninemin evinde. Ama Anneme verdiği bir Yörük kilimi vardı ki, üzerindeki renkler hayat verirdi bakan insana... Benim gözüm gibi baktığım o kilimi bir başkasına hediye eden Anneme de ne desem bilemedim. :(
      Sevgiler...
      Ece

      Delete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Oda hayata tutunduğu yeni yer için fazlasıyla mutlu olsa gerek. Sizin evinize de anca bu kadar yakışırdı zaten. Çok sevgiler!

    ReplyDelete
  17. hiiiii, Ayşegül bayıldım!! zaten bana renk olsun, biliyorsun:))) çok çok güzel, evinizde çok güzel anılara tanıklık etsin..
    sevgiler

    ReplyDelete