Monday, June 23, 2014

Çilekli Cobbler


Bu sıralar elalemin taze meyveli tatlıları cobblerlar, crumblelarla başım dertte.. Aslında her şey geçen yaz annemin bahçesindeki küçücük şeftali ağacının birden coşup deli gibi meyve vermesi ile başladı.. 500 -600 kilo şeftali aldık bir ağaçtan galiba.. Bol bol yendi, komşulara, gelene geçene dağıtıldı, kalanları da doğrayıp doğrayıp buzdolabına attık.. Buzluktaki şeftalilerle ne yapsam derken internette bir cobbler tarifi bulmuştum ve kış aylarının hit tatlısı o oldu.. O kadar beğenilip, hemen yendi ki bir fotoğrafını çekip, post bile hazırlayamadım..

Şimdide her taraf çilek dolup taşarken çileklisini yapmaya başladım.. Yine fırından çıkar çıkmaz yemeye başlıyoruz ve bir türlü duramıyoruz.. Yanında da gelsin kilolar tabii.. Yalnız bu sefer son kalan parçanın fotoğrafını çekmeyi başardım, sona kalan dona kalır misali şekilsizliği biraz ondan...


Orjinal tarif buradan ama ben hem şekerini, hemde yağını daha azaltıp yapıyorum.. Ölçülerim genellikle göz kararı ama bir fikir vermek gerekirse.. Önce temizlenmiş yıkanmış çileklerin üzerine biraz şeker serpip biraz beklettikten sonra her tarafı iyice tereyağı ile yağlanmış fırın tepsisine koyuyorum..

Üstünün hamurunu içinde bir bardak un, biraz kabartma tozu, 1 bardaktan biraz az şeker ve bir adet hafifçe çırpılmış yumurta ile hazırlıyorum..Hamurla çok fazla uğraşmadan kırıntı haline getirdikten sonra çileklerin üzerine koyup, üzerinede 50 gr kadar eritilmiş tereyağ gezdirdikten sonra, 200 derecelik fırında 30-45 dakika pişiriyorum. Fırından çıktıktan sonra üzerine bir top dondurma ekleyip yemesi ayrı bir güzel, soğuduktan sonra yemesi ayrı bir güzel.. 

Bu arada annemin şeftalileri olur olmaz, şeftalili olanın tarifini vereceğim. O krep hamuru gibi bir şeyden yapıldığı için yapımı çok daha kolay ve önceden yapılabilecek ufak bir hazırlıkla, sofradaki misafirleriniz daha ana yemeği yerken, hazırlayıp, fırına atıp, sıcak sıcak sunabileceğiniz bir tarif..

Yine yeme - içme ile başladık bu haftaya bakalım nasıl devam ettireceğiz. Herkese çok keyifli bir hafta diliyorum.. 



Today I wrote about a delicious strawberry cobbler receipe that I found here.. I prefered to lower the amount of sugar as the strawberries here, are quite tasty this year.

Since my mother's small peach tree gave 500-600 kilos of peach last summer, I bacame kind of addicted to cobblers or crumbles baked with fresh fruits.. As for my mother's peaches, we stored a good amount of them in deepfreeze and enjoyed peach cobblers during winter months.. 



14 comments:

  1. Fotoğraflar harika. Mavi ve pembenin uyumuna bayılıyorum.
    Cobblerlar benim de favorim. Gerçekten yaz için harika bir tatlı. Bol çeşitli meyve varken yapılmalı.

    ReplyDelete
  2. Eşimin çilek alerjisi var. Kırmızı erikle enfes olacağını sanıyorum. Tarif için teşekkürler.
    Yasemin ilk üç favori çiçeğimden biri:)

    ReplyDelete
  3. Ooo, nefismiş, şeftalili olanı merak ettim doğrusu, bu yıl şeftaliler biraz geç mi kaldı ne? Ben de çarşıya pazara şöyle yumuşak, tatlı, kokulu şeftalilerin gelmesini bekliyorum ne zamandır ama, henüz kavuşmak kısmet olmadı..Şeftalilere kavuştuğunuzda benim için de sangria dene, bol şeftalili, buuzz gibi..

    ReplyDelete
  4. Çilekli cobbler'un ununu azaltıp yerine yulaf da koyabilirsiniz. Çok yakışabilir diye düşünüyorum. Cafe fernando elmalı crumble'ı öyle yapar. Oradan aklıma geldi.

    ReplyDelete
  5. Oyy oyy...rejimimsi bişiler yapmaya çalışan biri olarak ağzım sulandı :)

    ReplyDelete
  6. Ohhh Emel kiş yapmış sen de cobbler ben de çayı demleyip geleyim bari :)
    Yapmayın kızlar ya... Hafta sonu kaçtı yine ben nasıl vereceğim kiloları?
    Neyse size afiyet olsun bana resimlere bakması yetti zaten .

    ReplyDelete
  7. Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık..

    ReplyDelete
  8. icimden hep beraber yiyormusuz gibi geldi,,,cayin yaninda:)
    harika gozukuyor...

    ReplyDelete
  9. onu bunu bilmem de sunum görüntü harika!

    ReplyDelete
  10. Fotoğraflar harika:) Mavinin bu tonu o eve çok yakışıyor. Hiç dert etmeyin kilolar geliyor diye. Severek yemişseniz bir şey yapmaz o :)

    ReplyDelete
  11. Bu crumble tarifini çok sevdim. Çünkü elimizle hamuru ufalamadan, çatalla karıştırarak olması çok kolay. Sevgili Emelin bloğundan bir crumble tarifi denemiştim. Elimle hamuru ufalamak bayağı zaman almıştı. Bunu en kısa zamanda deneyeceğim. Bir de sizin denediğiniz cumble da "kabartma tozu" yok.
    Ayrıca "çilekli scone" tarifinizi de denemiştim. Hatta yorum da yazmıştım ama adımı yazmayı unutmuşum. İşte o benim yorumumdu.
    Şeftali ve krepten oluşan tarifinizi sabırsızlıkla bekliyorum.
    Sevgilerimle
    Ebru
    Şeftali ile yapılan krepli tarifinizi sabırsızlıkla bekliyorum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yorumunu okuyunca fark ettim Ebru, tabiki biraz kabartma tozu olması lazım.. Hemen düzelttim...Sevgiler

      Delete
  12. Çilekler bitmeden tarifinizi denemek için, dün akşam eve giderken manavdan 1/2 kg çilek aldım.
    Çileklerin içine 1 küçük şeftali, 2 anjelika erik ilave ettim. Bir de meyveler rengini korusun diye 1 çorba kaşığı limon suyu ile karıştırdım. Üst hamur ölçünüzü bu malzemeye uyguladım. Piştikten sonra ılıkken, dondurma ile birlikte afiyetle yedik.
    Malzemeye göre hamuru biraz az ve ince oldu. Yani meyve tadı çok baskın geldi. Bir dahaki sefere un ve yumurta ölçüsünü artırarak deneyeceğim.
    Ama hamur malzemesini elimle ufalamadan, sadece karıştırarak yapmak çok kolay oldu.
    Yeni tariflerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.
    Sevgilerimle
    Ebru

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bu karışık meyvelide çok iyi bir fikir hemen deneyeceğim bende..

      Delete