Bu Cumartesi günü pazara gittiğimizde bir demet pancar aldım... Geçenlerde yabancı bir dergide tarifini gördüğüm pancar çorbasını yapmak istiyordum.. İnstagram hesabımda da bundan bahsedip, başka pancarlı tarifler sorunca bir sürü cevap geldi.. İnstagram malum, çok güzel bilgiler bulabiliyorsunuz ama bir süre sonra hepsi kaybolup gidiyor.. Dolayısıyla oldukça az kullandığım bu faydalı sebzenin farklı tarifleri için bir yazı hazırlamak şart oldu.. Ama önce bu kıpkırmızı bol baharatlı ve daha çok İsveç'te yapılan çorbanın tarifi..
Orjinal tarif için gerekli malzemeler şöyle: 1 soğan,1 havuç,2 çorba kaşığı zeytinyağ, 2 adet yıldız anason,1/2 çay kaşığı allspice baharat ( tarçın,karanfil ve nutmeg karışımı), 1/2 çay kaşığı juniper berry (?) 1/2 çay kaşığı ince rendelenmiş nutmeg, 1/2 çay kaşığı zencefil, 5 cm büyüklüğünde soyulmuş ve rendelenmiş taze zencefil, 450 gr pişmiş ve doğranmış pancar, 800 ml sebze suyu, 1-2 çorba kaşığı cider sirkesi, istenirse 1-2 çorba kaşığı votka yada cin, tuz, karabiber ve istenirse servis sırasında üzerine koymak için 4 çorba kaşığı ekşi krema ve dere otu..
Tabii malzemelerde bilmediğim ve elimde olmayanlar olunca ben evdeki malzemelerle yaptım çorbayı.. Kullandığım malzemeler şöyle..
1 soğan
1 havuç
zeytinyağ
1/2 çorba kaşığı tarçınlı hint baharatı
1/2 çay kaşığı toz zencefil
5cm kadar taze zencefil
4 büyük boy pancar
tuz karabiber
Hepsini haşladıktan sonra el blendrı ile çorba haline getirdim ve üzerine rendelenmiş taze kaşar ile servis ettim.. Tadı bildiğimiz klasik Türk mutfağı çorbalarından çok farklı ve oldukça lezzetli oldu.. Ancak ben çok baharatlı yemekler sevmediğim için bana baharatları biraz fazla
Tabii malzemelerde bilmediğim ve elimde olmayanlar olunca ben evdeki malzemelerle yaptım çorbayı.. Kullandığım malzemeler şöyle..
1 soğan
1 havuç
zeytinyağ
1/2 çorba kaşığı tarçınlı hint baharatı
1/2 çay kaşığı toz zencefil
5cm kadar taze zencefil
4 büyük boy pancar
tuz karabiber
Hepsini haşladıktan sonra el blendrı ile çorba haline getirdim ve üzerine rendelenmiş taze kaşar ile servis ettim.. Tadı bildiğimiz klasik Türk mutfağı çorbalarından çok farklı ve oldukça lezzetli oldu.. Ancak ben çok baharatlı yemekler sevmediğim için bana baharatları biraz fazla
geldi, ama buna karşın baharatlı yemekler seven eşim çok sevdi.. Galiba baharat ve zencefil yoğunluğunu herkes biraz kendi ağız tadına göre ayarlamalı.. Yalnız soğuk kış günleri için baharatları ile çok ısıtıcı ve besleyici bir çorba oldu..
Pancar ile yapılan ve bana instagram üzerinden yazılan diğer tarifleri de kısaca şöyle toplamaya çalıştım.. Turşusu ve çiğ yada pişmiş rendelenerek muhtelif malzemeli salatalara katılan tarifler çoğunluktaydı.. Benimde patates salatasına kattığım tarifi burada bulabilirsiniz..
- Pancarın yapraklarından da aynı ıspanak gibi yemek pişirebilir ya da biraz kavurup üzerine yumurta kırarak yiyebilirsiniz..
- Yine biraz haşlayıp, rendeleyip ya da ufak küp küp doğrayıp üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek yiyebilirsiniz..
- Küçük küçük doğrayıp tereyağında kavurduktan sonra sıcakken üzerine kaşar rendeleyip yiyebilirsiniz
- Tuz, karabiber ve zeytinyağı ile çeşnilendirip çiğken fırınlayabilirsinz
- Makarna, buğday haşlarken hatta yoğurt mayalarken içine ekleyip çok güzel pembe renkli sunumlar yapabilirsiniz.. Aynı şekilde makarna yaptığınız hamura da ekleyebilirsiniz..
- Buharda pişirip kahvaltıda zeytinyağ, limon ve dereotu ile yiyebilirsiniz..
- Kökleri iyice yıkayıp folyoya sarıp fırınlayarak özellikle et yemeklerinin yanına çok güzel garnitür yapabilirsiniz..
- 2 adet rendelenmiş çiğ pancar, 1 yumurta, 3 çorba kaşığı un, 1 adet taze soğan, tuz ve karabiber ile pancar mücveri yapabilirsiniz
- Hafif haşladıktan sonra dilimleyip üzerine zeytinyağ ve sarımsak dilimleri koyup fırınlayabilirsiniz..
- Ve son olarak pasta gibi bir tarif: Pancar, patates, havuç, yumurta, lavaş ekmeği füme somon ya da tavuk göğsü gerekli malzemeler.. Pancarı, patates-havuç-yumurta dan ayrı olarak haşladıktan sonra bir lavaş üzerine ince bir kat mayonez sürüp sonra üzerine rendelenmiş pancar ve tuz konuluyor sonraki tabaka için bir lavaş daha koyduktan sonra aynı işlem haşlanmış havuç ile tekrarlanıyor.. Sırasıyla tüm malzemeler aynı şekilde yerleştirildikten sonra en üste kaşar rendeleyip bir gece buzdolabında bekletiliyor ve ertesi gün pasta gibi dilim dilim servis yapılabiliyor..
Çok severim sağlıklı tarifleri her ne kadar damak tadımıza çok uymasa da sağlık açısından sık sık tüketmemiz gerektiğini düşünüyorum pancarı ,görüntü nefis ellerine sağlık Ayşegül.
ReplyDeleteteşekkürler
ReplyDeleteTarifler için teşekkürler.Çiğden rendeleyip, yine rendelediğiniz yeşil elma, tuz, limon ve zeytinyağıyla karıştırdığınızda harika bir salata oluyor. Aklınızda bulunsun, sevgiler...
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteMerhaba Kış Çayına Örnek olarak naturpy atom çayını önerebilirim. İçeriğinde ; Zencefil, Zerdeçal, Tarçın, Havlıcan, Karanfil, Yeni Bahar, Karabiber ve Hibiskus Bitkileri sayesinde vücudunuzun direncini arttırmak için vazgeçilmez bir bitki çayıdır. İnternetten ilgili ürünlere erişebilirsiniz ben daha önce kullandım ve çok memnunum. Tadı nefis hani içilmeyecek çaylar gibi değil keyif olarak bile içebileceğiniz mükemmel bir lezzette hibiskus 'un vermiş olduğu lezzet mükemmel bir tat vermiş.
ReplyDelete