Friday, April 29, 2016

Tilkişen - Yabani Asparagus

Datça'ya taşınmadan bilmezdim tilkişen falan.. O zamanlar sadece yaz aylarında gelirdim, o mevsimde de otların çoğunun mevsimi geçmiş olurdu.. Ama şimdi öyle mi? Mesela baharın kraliçesi tilkişen yani yabani asparagus en sevdiklerimden oldu..


Daha öncede yazmıştım sanırım.. Burada Datça'nın yerlilerine otları nasıl pişiriyorsunuz diye sorsanız alacağınız standart cevap, soğanla kavur üzerine yumurta kır olur.. Ben çoğunlukla haşlayıp, zeytinyağ ve limon ile soslayıp salata gibi yemeyi severim ama tilkişen'e yumurta kırmak çok yakışıyor..Ama ben biraz daha farklı olarak taze soğan ve taze sarımsakla kavurup yemeyi çok seviyorum, süper lezzetli bir şey oluyor..


Geçenlerde Monica yazdığı blog yazısında bir Girit inanışından bahsetmişti.. Onlar bahar gelip bu bitkiyi yediklerinde bir yıl daha yaşamayı garanti ettiklerine inanırlarmış..Bu bahar bende neredeyse her hafta bir kez yedim, inşallah bir daha ki baharı görmek nasip olur diyelim..


Wild asparagus which is picked locally by the villagers is a favorite of mine during spring time.. Here they usually fry them with chopped onions and crack an egg on them.. My favorite is frying them with green onions and fresh garlic..



6 comments:

  1. Hollandada yaşıyorum burada baharın geldiğinin habercisidir kuşkonmaz ve çikekler. Epey uzun süre raflarda olur ve çok çeşitli yemekler yapılır, çoğu garnitür şeklinde olsa da bu siteden fikir edinebilirsiniz. 133 tane yeşil kuşkonmaz tarifi çıktı http://www.ah.nl/allerhande/recepten-zoeken?Ntt=groene+asperges

    ReplyDelete
  2. İzmir de bu bitkiye sarmaşık diyorlar annem bunun soğanlı yumurtalı kavurmasını yapardı çocukluğumu hatırlattınız bana afiyet olsun.

    ReplyDelete
  3. Benim favorimdir kendileri. Annem kavurduktan sonra benim payımı ayırır evin geri kalanı için yumurta kırardı. Ben pek yumurta sevmem o yüzden sade kavurmasını yanı da yoğurtla yemeye bayılırım.
    İzmir'de Acıot ya da Sarmaşık derler , çoğunlukla taze soğan ya da birkaç dal pırasayla pişirirler. Ne yazık ki pazarlardan çok çabuk yok olur keşke pırasa gibi uzuuun uzun boy gösterse...

    ReplyDelete
  4. evet annem de kavurup yumurta kırıyor:)))

    ReplyDelete
  5. https://androblog-tr.blogspot.com.tr/ blog sitemdir. bir göz atmanızda fayda var..

    ReplyDelete