Wednesday, April 1, 2015

Nisan Ayında Neler Yapmalı..



Bugün 1 Nisan.. Bu yazıyı aslında dün yazmayı ve bugün yayınlamayı planlamıştım ama bütün gün tüm ülkede elektriklerin gitmesi, bizde de şarzların bitmesi sonucu bu güne kaldı.. Ben bu satırları yazarken dışarıda çimler biçiliyor ve mis gibi taze kesilmiş çim kokusu çalışma odamı dolduruyor.. Onun yanında da pırıl pırıl güneş, şıkır şıkır deniz, cıvıl cıvıl kuşlar.. Sanki bahar '' Bu yıl sizi üzdüm biraz ama artık buralardayım..'' der gibi..

 Geçen ay Mart ayında neler yapmalı diye bir yazı hazırlamıştım.. Benim hoşuma gitti.. Dönüp dönüp baktım, havalar pek müsade etmese de hiç bir şeyleri atlamamaya çalıştım.. İşte bu ayda yeni liste.. Unutmazsam, üşenmezsem her ay hazırlamalı böyle bir liste.. Sizden de öneriler bekliyorum..


  • Hava ister yağmurlu olsun, ister güneşli, Nisan uzun uzun yürüyüşlerin en güzel ayı.. Hiç bir fırsatı kaçırmamalı...
  • Kapıları, pencereleri sonuna kadar açıp, evde sıkı bir bahar temizliği yapmalı, fazlalıkları atmalı, eve yeni bahar renkleri, bahar kokuları doldurmalı.. Mesela ben pembe rengini pek sevmesem de geçen Nisan aylarının birinde evde pembeli bir köşe yapmışım.. Buradan bakabilirsiniz..
  • Sadece ev temizliği yetmez, biraz bedenimizi de temizlemeli detox yapmalı.. 15 gün boyunca her sabah bir bardak içilen taze havuç ve portakal suyu karışımı toksinleri atarmış, Bunu mutlaka denemeli...


  • Plastik çizme, yağmurluk ikilisiyle son yağmurların keyfini çıkarmalı.. Yağmur sonrası ortaya çıkan mis gibi toprak kokusu doya doya solunmalı..
  • 23 Nisan'da etraftaki  çocukları mutlu edecek mini mini bir şeyler hazırlamalı.. Onları şaşırtmalı..
  • Dekorasyon dergilerinin bahar sayılarına bakmalı, yeni yeni fikirler almalı.. Eğer dergiler için bütçe yetmiyorsa hemen internet sayfalarına bakmalı.. Oralardan bir iki tane harika fikir bulmalı..
  • Eve yeni bir şeyler dikmeli, yeni bir şeyler yapmalı.. Benim için Nisan hep çok ürettiğim bir ay olmuştur, bu yılda aynı formu tutturmalı..
  • Çamaşır dolabındaki eskileri atıp, şöyle mis gibi kokan lavanta torbaları koymalı..



  • Eski kozmetik malzemelerini bir toparlamalı, koyu renklerin yerine bahara, ve gelecek yaza yakışır, daha ucucu renkler koymalı..
  • Hatta şöyle bahar kokulu, mis gibi yeni bir parfüm denemeli..
  • Balkonları, bahçeleri güneşli güzel Nisan günlerine hazırlamalı, yaz çiçeklerini ekmeye başlamalı...
  • Nisan'la birlikte canlanan, yeni maceralar arayan ruhumuzun sesini dinlemeli, yeni yeni yerler keşfetmeli, kısa seyahatler yapmalı.. 


  • Bizim iki tekerli Mercedes leri, yani emektar bisikletleri, yıkamalı, yağlamalı önümüzdeki güzel günlere hazırlamalı.. Bisiklet ile alışverişe gitmenin keyfine bakmalı..
  • Yine, yeniden, hiç bıkmadan evi bahar çiçekleri ile doldurmalı..
  • Taze kekiklerin çıkışını dört gözle beklemeli, hiç bıkmadan usanmadan o harika lezzeti, her türlü yemeğe, salataya katmalı.. Hatta taze kekikle yapılacak yeni bir şeyler öğrenmeli..
  • Bizim gibi Akdeniz, Ege sahillerinde yaşayanlar, şortları, mayoları hafiften göz önüne çıkarmalı, Nisan güneşinin ortalığı sıcacık yaptığı bir anda çılgınlık yapıp, deniz sezonunu açmalı...


  • Nisan ayında pazar tezgahlarını renklendirmeye başlayan çileklerden doyasıya yemeli..Bir sürü taze çilekli tatlı yapmalı, mis gibi kokularıyla mevsime uygun bir şölen yaşamalı..
  • Gündüzün geceye döndüğü , gökyüzünün koyu mavinin en güzel tonlarına büründüğü o büyülü saatlerde elde bir bardak sıcacık çay ya da buz gibi bir kadeh şarapla dışarılarda oturmalı, hayallere dalmalı, umut etmeli, umut etmeyi bırakmamalı.. Buralara kadar bu yazımı okuyanlar dilerlerse benim en sevdiğim yazım olan Hayaller Dükkanı nı buradan okumalı..



  • Uzun zamandır ihmal edilen baharat dolabı, baştan aşağı elden geçirilmeli, bayatlayanlar, uzun süredir bekleyenler atılmalı, yerine yenileri konmalı.. Bahara yakışan tatlar ve kokularla yeni yeni bir şeyler pişirmeli..
  • Kış aylarında tembelleşen bedenimizi harekete geçirmek için hiç bir fırsatı kaçırmamalı, bol bol hareket etmeli..Hoplamalı, atlamalı, zıplamalı, araba her fırsatta evin önünde kalmalı..
  • Okunmak için bekleyen dizi dizi kitaplara bir sürpriz yapmalı, aralarına yeni birini katmalı. Sindire sindire okumalı. Benim durumumda bu Orhan Pamuk'un yeni kitabı Kafamda Bir Tuhaflık olmalı.. 




  • Kısacası, her yılı, her ayı, her günü, her anı olduğu gibi bu Nisan ayını da doya doya yaşamak için elden gelen her şeyi yapmalı...




Sahildeki Ev geçtiğimiz Nisan ayında neler üretmiş derseniz en sevdiğim projelerimden olan buna ve buna bakabilirseniz..

Bisiklet keyfi için buraya,

Geçen yıl Nisan ayında yaptığımız kısa ama çok hoş bir seyahat için ise buraya uğrayabilirsiniz..

Bu yazımda ise geçen yıl Nisan ayında çektiğim kimi fotoğrafları kullandım




11 comments:

  1. Ne güzel dolu dolu bir yazı olmuş. Yine iç açıcı yine enerji veriyor ;)) Verdiğin bağlantılarla oradan oraya kondum.

    ReplyDelete
  2. Harika zevkle okudum.bir cogunu yapicam

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Buyuk bir zevkle okudum.bir cogunu yapicam.

    ReplyDelete
  5. Buyuk bir zevkle okudum.bir cogunu yapicam.

    ReplyDelete
  6. beslenme konusun da bir ilave yapmak isterim, annem her bahar bize bolca enginar yedirir di. ve annem, der ki,mevsimin de 60 adet enginar yemek tüm vücüdü temizler, yeniler. enginar kürünü öneririm.

    ReplyDelete
  7. Nisan en sevdiğim ay, dogduğum ay, tüm tabiatın uyandığı ay... Ben de böyle bir liste yapmalıyım acilen:)

    ReplyDelete
  8. Bloğa yeni yeni yazılar koymalı ...
    Bu gün Agorada genç bir hanım beni durdurdu ve dedi ki " ben sizi ve Sahildeki Ev 'i takip ediyor ve yazılarınızı okumayı çok seviyorum ama siz neden yazmaya ara verdiniz? Evet sevgili ayşegül bloğa eski canlılığını kazandırmalı ig. tembelliğinden biraz sıyrılmalı.
    Bu arada fotoğraflar yine Ş A H A N E !!!

    ReplyDelete
  9. Nisan ayını çok ama çok severim....Ne mart gibi soğuk nede mayıs gibi sıcak.:.Tam bahar ayı Nisan...Yapılacaklar listesini kaydettim....Uygulayacağım...sevgiler.....

    ReplyDelete
  10. Bu yazılar bizim içinde yol gösterici olma yolunda çok başarılı oluyorlar. Söylediklerinin bir çoğu bizde yapılıyor bu aralar... Makyaj kısmını ilgilere ileteceğim. :P :))
    Sevgilerimle!

    ReplyDelete
  11. Bir türlü tam anlamıyla baharı yaşayamadık ya Ayşegül, bazen tembelleşiyor, bazen de dünyanın en üretken insanı oluveriyorum..spor, detoks, evde detoks, temizlik işleri, yeni kitap tamam bende, zaten bunlar epeyce kendime getirdi gibi..ama hep çiçekçiye gidip balkona bir bahar ayarı çekeyim diyorum, bir türlü gidemiyorum..şu yağmur ve soğuklar bir bitsin, kendimize geleceğiz elbet..

    ReplyDelete