Wednesday, June 17, 2015

Ramazan güzeli: Çilekli güllaç..

Şu güzelim güllaç niye sadece Ramazan ayında olur bilen var mı acaba?  Kilo vermek için tatlıdan uzak durması gereken bendenizin en sevdiği tatlılardan biri olur, ama çilekli olursa, o gül suyu dökülenleri falan hayatta ağzıma süremem..

Çalışma hayatımın son döneminde Ramazan ayları kışa denk gelmişti.. İftar vakti erkenden olduğu için genellikle sevgili arkadaşım Ela ile orucumuzu bankada açardık.. Çorba çaycımız Eftal beyden gelirdi.. O küçücük çay ocağında hazır paket çorbalara baharatlar falan ekleyerek öyle güzel çorbalar yapardı ki, tadı hala damağımdadır.. Tatlımız ise Venüs pastanesinden mutlaka çilekli güllaç olurdu.. Ana yemek ise o gün canımız ne çekmişse, bir yerlerden sipariş ederdik.. İftar menümüzün mercimek çorbası, suşi arkasından da çilekli güllaç olmuşluğu çoktur..


Güllaç aslında yapımı en kolay tatlılardan biri.. Şekerli ılık süt hazırlayıp, güllaç yapraklarının üzerine döküyorsunuz iş bitiyor.. Dilerseniz üzerini dövülmüş cevizle, fındıkla süsleyebilir, arasına da benim gibi çilek koyabilirsiniz.. Hangi güllacın alırsanız alın üzerinde ne kadar süt ve şeker kullanacağınız yazar ama ben genellikle sütünü de, şekerini de çok daha az tutarım..

Bu arada çilekli güllacı sevdiyseniz benden size bir tavsiye.. Ramazanın son günleri 1-2 paket güllaç alıp stoklayın..Sonra da aynı tatlıyı, şeftali zamanı bulabildiğiniz en olgun, en sulu şeftalilerle yapın.. Kilonuza bir kaç kilo da benim sayemde ekleyin..



Güllaç is a traditional Turkish pudding made from thin corn starch sheets, milk and sugar.. Its very easy to make and extremly delicious. But the down side is you can only find it during the month of Ramadan.. In the traditional version it is served with pounded walnuts, almonds or pistachios on it. But I love making it with fresh strawberry.. For another delicious type try making it with fresh and ripe peaches..




17 comments:

  1. Ayyyy ağzım dan çıkan ilk sözcük bu oldu. Olağanüstü, muhteşem , harika, enfes görünüyor. Afiyet olsun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dayanamadım, yaptım, teşvik için Teşekkürler,

      Delete
  2. Çilekli hiç denemedim ama şimdi tam zamanı.Ben muzlu yapardım arada o da mis gibi kokar.Dediğin gibi önümüzde uzun bir yaz var,güllaç alıp yaz boyu hafif sütlü tatlılar yapabiliriz.Süper fikir.Ve görüntü muhteşem eline sağlık Ayşegül Abla.Şimdiden hayırlı ramazanlar...

    ReplyDelete
  3. nasıl güzel görünüyor nefis! güllaç bayılırım ve tavsiye ettiğin gibi ramazan sonuna doğru mutlak 1-2 paket alır stoklarım:)
    ben bol cevizli ve fındıklı severim, çileklisini yapmak hiç aklıma gelmedi ama deneyeceğim!
    bu güzel paylaşım için mersi,

    ReplyDelete
  4. Esakiden hiç sevmezdim, şimdi bayılıyorum bu hafif tatlıya. Tam zamanı. Ben de feyz aldım, çilekli deneyeceğim ;))

    ReplyDelete
  5. Ramazan tatlısı:) Çilekli hiç denememiştim bu sene böyle olsun hem şık hem lezzetli.
    Ellerine sağlık.

    ReplyDelete
  6. Çileklisini az çok hayal ettim. :) Görüntüsü kadar tadı da çok lezizdir eminim yani. :)

    Ellerine sağlık!

    ReplyDelete
  7. En kolay, en hafif, en güzel tatlılardan biri. Şekerini az koymak suçluluğumuzu azaltıyor. Eskiden ne çok yapardım.
    Fotoğraf da çok güzel çekilmiş, hayal gücümüzü zorluyor.

    ReplyDelete
  8. Hmmm.. Harika görünüyor, hep acımışımdır güllaça, neden sadece ramazan da hatırlanır diye. :) Ama çilekli ve şeftalili fikri de güzelmiş. Hemen deneyeceğim :)

    ReplyDelete
  9. Geçen sene şeftalilisini yapmıştım.Ama abartmış muz da katmışım:) Şimdi çilek görünce canım çilekli istedi:) Dur bakalım bu sene ne olacak:)

    ReplyDelete
  10. Bende bugün cevizlisini yaptım...şeftalilisini deneyeceğim mutlaka...Sunum ve fotolar her zamanki gibi süper...

    ReplyDelete
  11. Çok severim. Ellerine sağlık Ayşegül!

    ReplyDelete
  12. Sevgili Ayşegül Hanım,

    Gününüz aydın olsun. Çilekli güllaç sanki yemek için değil duvara asılacak tablo gibi, çekimler o kadar güzel, ellerinize sağlık. Bugün hem oruç hem de sürekli diyette olan oğlum için yapmak istiyorum. İzlemekte olduğum belki sizin de bilginiz dahilinde olan House of Turquoise sitesinde yayınlanan çoğu evlerden güzel bir eviniz ve de en önemlisi rafine bir zevkiniz var. Paylaşımlarınız için çok teşekkür ederiz. Tüm güzellikler sizinle olsun. Sevgiler.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Çok teşekkür ederim bu zarif yorumunuz için..

      Delete
  13. Merhaba önceki posta tabaklarinizla ilgili bir yorum yazmıştım cin mi Türk yapımı acaba. Teşekkürler yasemin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hangi ülkede üretildiği yazmıyor, sadece goldmaster diye bir damga var..

      Delete
  14. Çok nefis görünüyor elinize sağlık 👍 Sunum ve fotoğraf harika . Çilekli sizden gördüm denedim çok beğendik . Paylaşımlarınız için teşekkürler Ayşegül Hanım sevgiyle kalın😊

    ReplyDelete