Tuesday, November 24, 2015

Zayıflamak üzerine okudum ve bir deney yaptım..

Geçenlerde İngiltere'de yayınlanan Good House Keeping dergisinin eski sayılarından birinde zayıflamak üzerine bir makale okudum. Benzerlerini eminim sizde pek çok yerde okumuşsunuzdur, ama kabaca çevirmem gerekirse ana başlıklar şunlardı..





  1. İşlenmiş yiyeceklerden kaçının
  2. Yediklerinize çeşitlilik katın
  3. Bitkilerden elde edilen yiyeceklere yönelin
  4. Şekeri azaltın
  5. Peynir ve yoğurt yiyin
  6. Kahvenizin keyfini çıkartın
  7. Ara sıra bir kadeh şarap için
  8. Siyah çukulatayı tercih edin
  9. Kısa süreli oruç tutun
  10. Hareket edin
  11. Besin destekleri almaktan kaçının..



Makalenin ana fikri ise son yıllarda yapılan araştırmalarda bağırsaklarımızdaki bakterilerin dengesinin ve çeşitliliğinin zayıflamak üzerinde çok büyük etkileri olduğu üzerine.. Yukarıda yazdığım maddelerin tümü de, bu bakteriler açısından incelenmiş.. Ama benim asıl dikkatimi çeken iki numaralı madde oldu, yani yediklerinizi çeşitlendirin..Araştırmacılar, günümüz insanının genelde haftada 20 tür farklı yemek yediğini tespit etmiş, ancak buna karşın atalarımız haftada 150 farklı besin türü, malzeme tüketirlermiş.. 



Uzun zamandır bende yediklerimi çeşitlendirmeye çalıştığım için bu konu benim çok dikkatim çekti ve bir kaç hafta önce bu konuyu kendi üzerimde denedim.. Bir hafta boyunca yediğim tüm malzemeleri tek tek kayıt ettim.. Hatta bol çeşit yemek için haftalık alışverişimi ona göre yaptım, çoğu kez de bayağı zorladım kendimi.. Bakın sonuç nasıl oldu..



,1-Ekmek, 2- Siyah çay, 3-Domates,4-Peynir, 5-Kırmızı et, 6- Kabak çekirdeği, 7- Bulgur, 8- Yoğurt, 9-Nar, 10- Balık, 11-Soğan, 12-Cranberry, 13-Patates, 14,Atom salata, 15- Maydonoz, 16-Kapari, 17-Yeşil soğan, 18-Limon, 19-Kırmızı şarap, 20- Pıl kırmızı biber, 21-Karabiber, 22-Tuz, 23- Zetyinyağ, 24-sirke, 25,mandalina,26-Tavuk eti, 27-Biberiye, 28-mantar, 29-sarımsak,30-kuzukulağı, 31- turp otu,32- kaya koruğu, 33-patlıcan, 34-bal kabağı, 35-kalamar, 36-kahve, 37-süt, 38-mercimek, 39-yeşil biber, 40-pazı, 41-nane, 42-semizotu, 43-pirinç, 44- yerfıstığı, 45-kestane, 46-dereotu, 47-kıvırcık, 48- roka, 49-üzüm, 50-brokoli, 51-ceviz, 52- zeytin, 53- siyah çukulata, 54- ay çekirdeği, 55-kuru fasulye, 56-elma, 57-yumurta, 58-badem, 59-enginar, 60- salatalık, 61-nohut, 62-tarçın, 63-buğday, 64-fıstık, 65-fındık, 66-kuru kayısı, 67- kuru incir 68-yeşil çay.... 


Ne kadar kötü değil mi, 150 sayısının yarısına bile ulaşamadım.. Hadi diyelim bir şeyleri yazmayı unuttum, ya da bir kaç malzeme daha ekleyebilirdim ama yine de 150 sayısına ulaşmaya bayağı yolum vardı.. Bu bir haftadan sonra çeşitliliği arttırmak konusunda çok düşündüm, aklıma gelen en kolay şey biraz daha baharat çeşitlerini arttırabileceğim oldu.. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz çok merak ettim.. Neler yapılabilir çeşitliliği arttırmak konusunda sizin görüşleriniz merak ediyorum..





30 comments:

  1. Çok enteresan ben de hemen yazacağım ama 50 yi bile bulamam gibi geldi birden görelim bakalım

    ReplyDelete
  2. Ben de yazmaya badliyorum yarin... ama ben de 50 yi bile bulamam. Çay peynir zeytin yumurta salca benim menüm...

    ReplyDelete
  3. Oyoyoyyyy benim durum vahim o zaman...
    Düşündüm düşündüm 30 u geçemedim :(
    Hoş baharatları saymadım gerçi ama baharat nane, kekik, karabiber, pulbiber al bitti...
    Belki bitki çayları le çeşitlendirilebilir daha da...
    Bu konuya ben de dikkat ediyim bundan sonra...

    ReplyDelete
  4. Bence haftada 68 çeşit ile süpersiniz. 4 meyve saydım sizde belki 3 tane daha artırabilirsiniz. Acaba 150 çeşit 1 haftada yenmemiş olabilir mi?
    ozumebruli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okuduğum makalede bir hafta da deniyordu maalesef :((

      Delete
  5. Denemeye değer.Yazıp bakacağım:) Ben de naçizane bir tavsiyede bulunayım dostlara; yürüyün, yürüyün, yürüyün. Bol oksijenli ortam olursa çok daha iyi.

    ReplyDelete
  6. Sizi tebrik ederim! Bence gayet çeşitli ve besin değeri yuksek yiyecekler tüketmişsiniz :)
    Konu enterasan gerçekten. Zayıflamak bir yana sağlıklı beslenmek için çeşitliliğin önemli olduguna ben de inanıyorum. Ancak 150 çeşit yiyecek bana pek inandırıcı gelmedi. Okuduğunuz o araştırmada örnekleme yapılmış mıydı acaba?
    11 maddenin tamamını sağlıklı ve dengeli yaşamın sırrı adeta. Dengeyi iyi kurmak gerekir diye düşünüyorum. Sevgiler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yok he r hangi bir örnekleme yapılmamıştı. Bende merak ettiğim için test ettim..

      Delete
  7. 150 cesit mi....atmislar...ot kok toprak et ne vardi baska....bosver sen akdeniz diyeti az ekmek bol su bol hareket...150 cesitmis....ne biliyolar....magara duvarlarina mi kaydetmisler yani :))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. 150 hakikaten çok zor.. Ottu böcekti demeden ne bulurlarsa ağızlarına atıyorlarmış her halde:))

      Delete
  8. 150 cesit mi....atmislar...ot kok toprak et ne vardi baska....bosver sen akdeniz diyeti az ekmek bol su bol hareket...150 cesitmis....ne biliyolar....magara duvarlarina mi kaydetmisler yani :))))

    ReplyDelete
  9. Ben de deneyim. Sabah yediklerimden başlıyorum.
    Çay peynir tereyağ ekmek havuç maydonoz yumurta yoğurt kefir badem ceviz fındık pancar lahana pırasa kereviz barbunya soğan karabiber kırmızı biber kimyon bal kabağı balık kırmızı et nohut mandalina elma bira marul turşu ooo!
    çok zor.

    ReplyDelete
  10. Bravo ama ıspanak,pırasa,brokoli,karnabahar ilaveleri mle sizi geçtim💕💕💕

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ben bunu bir kaç hafta önce yaptım o sırada daha bu saydıklarınız pazara düşmemişti. Aslında her mevsimin getirdiği farklı yiyecekler var tabii..

      Delete
  11. Bravo ama ıspanak,pırasa,brokoli,karnabahar ilaveleri mle sizi geçtim💕💕💕

    ReplyDelete
    Replies
    1. Otlar, meyveler ve sebzeler artırılabilir diye düşünüyorum ama 150'ye çok yol var. Aşure yaparken 40 çeşit eklemiştim de, zor gerçekten.

      Delete
  12. Sizde "havuç" yok. 1 hafta boyunca hiç havuç yemediniz mi?
    ozumebruli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Test ettiğim bu hafta yememişim demek ki ama zaten bir havuç 150 ye yaklaşmaya fazla yardım etmiyor :))

      Delete
  13. Üşenmedim yazdım ben de ama 40 tane zor çıktı benim listede.Ben de çeşit severim ama çalışınca bazen kolaya kaçıp pratik tariflere takılıyoruz işte.Meyveler sebzeler ve kuru yemişler sağ olsun.Ve hepsi şifa ve sağlık olsun hepimize.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Benimde normal şartlarda okadardır her halde zaten zorlayıp 68'e ulaştım..

      Delete
  14. Sevgili Aysegül...benim de ekmeksiz ve sekersiz 6.günüm. Ekmegi cok aramasam da seker de zorlaniyorum ki tatli cok sevmeme ragmen. Cesitlilik konusunda ben kolay yolu smoothie icmekle yakaladim haaa 150 cesiti yakalamak zor tabii. Ama bence 150´ye varmaktansa cesitlendirme cabasi bile yetmezmi saglikli beslenme amacina....? Su siralar Alkali beslenme ile ilgili kitabi okuyorum ve oradan yola cikarak kendime cikan payi hayatima uyguluamaya calisiyorum. Yani smoothie´lerle taze sebzeleri ve sinirli meyveleri tüketmek daha kolay ve cesitliligi arttiriyor... sevgilerimle ZEHRA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekmek benimde çok derdim değil de şekere hakikaten çok bağımlıymışız.. Ama çeşit arttırma açısından smootie ler gerçekten çok iyi bir fikir..

      Delete
  15. Ayşegül çok güzel, yararlı bir post yazmışsın. Makaledeki 11 madde zayıflamak için değil normalde de yapmamız gerekenler gerçekten. Ben de çeşitlilik listesi tutacağım bu hafta. Ben tükettiğim her çeşit hayvansal proteini azaltarak, yiyeceğim bakliyatları çoğaltmaya niyetlendim şu sıralar. Bizim buralarda köy köy yerel üreticileri dolaşarak maş fasulyesi, siyah mercimekten tut da hiç görmediğim envai çeşit kuru bakliyat getiren bir adamın dükkanını buldum, heves ettim, az az çeşit çeşit alacağım. Onun dışında mümkün olduğunca bol koyu yeşillik, meyve, yoğurt, kefir, kuruyemişler, yeşil ya da oolong çayı benim favori beslenme listem. Bir de bol su ve tabi ki en güzel egzersiz olan yürüyüş. Büyük şehirde, sürekli böyle yaşıyorum diyemem tabi. Bunları sürekli yapabilmek önemli. Yoksa istikrarsızlık ve stres yaşantımızın her yerinde maalesef ve bu da yaşam şeklimizi, motivasyonumuzu da etkiliyor. Sevgiler.

    ReplyDelete
  16. çeşitli beslenme ve hareket işteee. siz de bol bol uzun yürüyüş yapın ki ama de miii. ne güzel fotolar. suyun içinde mi duruyor elmalar. neden ki öyle amaa :)

    ReplyDelete
  17. uzun zamandır düşündüğüm konuyu yazdığını okuyunca hem çok sevindim hem de bir şeyler yapmam gerekiyor artık evet diye harekete geçme kararı aldım. Farkındalık oldu bugünkü yazın çoook teşekkürler. Ünver

    ReplyDelete
  18. Sevgili Ayşegül Hanım,

    Her sabah bazen bir demet çiçek, bazen güzel bir manzara ve evin güzel kuyrukluları ile güne merhaba derken, çirkinleşen dünyamızda eşsiz bir güzellik varsa o da sizin kalbinizdedir. Tüm yaşamınız kalbinizin o güzelliği gibi sağlıkla, mutlulukla ve başarılarla geçsin. İyi ki varsınız. Roma'da Aşk Çeşmesine izleyenlerinizin dilekleri için de para attığınızı belirtiyorsunuz, kendi adıma ben de dileğimi sizin aracılığınızla göndermiş bulunuyorum. Mutlu günlerden mutlu yarınlara doğum gününüz kutlu olsun, Ankara'dan sevgilerle bezenmiş kocaman bir demet sizin için.

    ReplyDelete
  19. Fındık, ceviz ve kuru meyvelere ağırlık verdim ben de son zamanlarda. İncir ve kayısı gibi meyveler sindirim sistemini rahatlatıyor sanırım. :) Bir de hurma yemek lazım. Hurmanın içinde, insan vücudunda bulunan maddeler bulunduğu söylenir.

    Yemek kültürümüzdeki çeşitliliğin azalmasını her mevsimde yetişen sebze ve meyvelere bağlıyorum ben. Nasıl? Daha çeşitli olması gerekir mantıken ama değil. Mesela eskiden belirli mevsimlerde belirli sebze ve meyveler yetişirdi ve insanlar bunları tüketirdi. Şimdi ise her şey var fakat biz sevdiklerimize yöneliyoruz. :)

    ReplyDelete
  20. Maalesef ben de 50 ye bile ulaşamayan gruptanım hem de kilo problemim var. Bir kitapla tanıştım Deniz Egece nin duymuş muydunuz? Bilinçaltına iniyor zayıflamak için ve bir çok şeyi daha başarmak için şimdi ona başladım bakalım sonuçları nasıl olacak :) Sevgiler..

    ReplyDelete